X

Навіщо платити більше: чи можна використовувати мильну воду замість омивача

Омивач лобового скла відіграє важливу роль у безпеці під час руху. Ця рідина актуальна цілий рік. Навесні та влітку нам доводиться мити лобове скло від розмазаних по ньому комах, а восени та взимку – від бруду, що піднімається автомобілями з мокрої дороги. Однак придбання спеціальних рідин, що омивають, часто обходиться автомобілістам у копієчку, адже ні для кого не секрет, що в дощову погоду на трасі можна легко витратити кілька літрів омивача за 100 кілометрів.

Ходять легенди, що спеціальну рідину омивача можна замінити на звичайну воду, попередньо розбавивши її з милом, і отримати такий самий ефект. Дієвий це спосіб чи черговий міф? Давайте розберемося.

“В принципі, такий склад можна залити в бачок, проте це буде не зовсім безпечно. Справа в тому, що звичайне мило може бути досить агресивним: для гумових ущільнювачів, гумок двірників або по відношенню до полікарбонатних фар, які зараз широко використовують”, – кажуть експерти Liqui Moly.

По-перше, у спеціалізованих омивачах використовуються спеціальні поверхнево-активні речовини (ПАР), які не шкодять гумовим елементам або полікарбонатному складу фар. По-друге, ПАРи покращують змивання специфічного “дорожнього” бруду: слідів від мошок, що розбилися на склі, суміш мікрокрапель мастил з дорожнім пилом, мікрочастинок гуми від покришок, що зношуються.

Таким чином, хороший омивач краще та швидше очищає поверхню скла від бруду, покращуючи огляд та збільшуючи безпеку руху. Особливо добре різниця між омивачем та водою з милом буде помітна у нічний час, у світлі фар зустрічних автомобілів.

 

На додачу до всього, звичайна вода з милом не зможе витримати мінусову температуру, на відміну від спеціального складу рідини омивача. Це може призвести до того, що вона замерзне та розірве бачок або систему омивача автомобіля. Щоб не потрапити на заміну елементів системи в холодну пору року, необхідно завчасно залити спеціальний зимовий омивач. Асортимент таких рідин величезний і дозволяє кожному вибрати відповідний варіант за бюджетом, морозостійкістю та ароматом. Ознайомитись з ними можна за цим посиланням.

Міф про можливість заощадити на омивачі таким чином зовсім не єдиний. Разом з ним можна також зустріти такі перли, як “присадки для очищення палива забивають форсунки” і “масло в машині потрібно міняти раз в 15 000 км” – чим це загрожує, можете подивитися тут.