X

Закон ухвалено: в Україні у водіїв-ухилянтів забиратимуть посвідчення водія

Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила загалом проект закону про мобілізацію. «За» проголосували 283 народні депутати із 226 необхідних. Цей документ містить і кілька норм, які безпосередньо стосуються українських водіїв.

У законі прописано, що військовозобов’язаних українців, які ухиляються від мобілізації, позбавлятимуть права керування транспортними засобами. Заявку на це обмеження подає ТЦК чи СП до МВС. Воно діятиме доти, доки громадянин не з’явиться у воєнне відомство і не виконає зобов’язання.

Зазначається, що встановлено схему позбавлення права керування транспортними засобами. Спочатку ТЦК звертається до поліції та просить доставити ухилянта до військкомату. Якщо реалізувати це неможливо, йому відправляють лист із проханням з’явиться у відомство протягом 10 днів. Якщо і на нього немає реакції з боку військовозобов’язаного, то тільки тоді ТЦК може звернутися до суду з проханням обмежити ухилянта у праві керування автомобілем.

Читайте також:
Вилучатимуть на потрібні ЗСУ: ТЦК отримає доступ до даних про автомобілі українців

Передбачено два винятки із норми. Військове посвідчення не можуть забрати:

  • якщо встановлення такого обмеження позбавляє людину основного законного джерела засобів для існування;
  • використання людиною транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю або перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю І, ІІ групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.