X

Чи законно зупиняти автомобілі для вручення повістки – відповідь юриста

В Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням військ РФ діє військовий стан. Його продовжили до 14 лютого 2024 року. Разом із ним продовжено і загальну мобілізацію громадян. Повістки можуть вручати військовозобов’язаним представники ТЦК і СП практично скрізь: за місцем прописки, в магазинах, на вулиці, у навчальних закладах, на роботі, на блокпостах і навіть у громадському транспорті.

Як бути із автомобілістами? Чи можуть вручити повістку під час зупинення перевірки документів? І таких питань багато. Відповісти на них взявся юрист та адвокат Ростислав Кравець, повідомляє видання Факти ICTV. За словами юриста, співробітники ТЦК та СП не мають повноважень зупиняти транспортні засоби та вимагати документи на перевірку. Це можуть зробити лише представники Національної поліції, СБУ та ЗСУ, а також Держприкордонслужби та Нацгвардії.

З вищесказаного можна зробити висновок, що якщо представники ТЦК не мають повноважень для перевірки документів, то вони не можуть встановити особу людини, яка перебуває за кермом автомобіля або в його салоні, а значить не можуть видати повістку. З’явиться у них таке право лише в тому випадку, якщо у групі буде присутній співробітник поліції, який і попросить водія надати документи.

Що ж робити якщо ваш автомобіль все ж таки зупинили і намагаються вручити повістку? У такому разі слід дотримуватися таких правил:

  • попросити посвідчення;
  • не виходити з машини та не давати жодних документів;
  • знімати на відео все, що відбувається на дорозі;
  • викликати Нацполіцію.
Читайте також:
У МВС підрахували, скільки військових загинуло у ДТП на блокпостах України

При цьому потрібно поводитись максимально спокійно, адже у вас є законне право відмовитись від повістки. Ним можна скористатися у таких випадках:

  • якщо документ виписали з порушенням закону – дані дописували до частково заповненого бланку повістки;
  • якщо у повісткі вказані неправильні дані одержувача;
  • якщо повістку вручає уповноважена особа, яка не має печатки, або певні дані вносили без присутності одержувача.

«Належним врученням повісток є особисте вручення документа з підписом у присутності двох свідків або зафіксоване відеозаписом. За порушення цих правил вручення повістки вважається незаконним», – зазначив юрист.