X

Запасів палива в Україні вистачить на 30 днів: чи варто бігти з каністрою на АЗС

Здавалося б, ситуація на ринку палива в Україні стабілізувалася. Вже немає черг на АЗС та пальне продають без обмежень. Але в останні пару днів мережу охопили заяви про нову хвилю дефіцитів.

Виникли вони на основі заяв заступника міністра енергетики України Миколи Колеснікова про те, що запасів палива в країні вистачить лише на 30 днів. Це було сприйнято багатьма автомобілістами як заклик до дії та необхідність бігти на АЗС за стратегічним запасом бензину. Проте чиновник говорив дещо в іншому контексті.

Колесников розповів про стратегічні запаси нафтопродуктів, яких зараз вистачить на 30 днів. Тому він має намір добиватися його розширення на строк від 60 до 90 днів. Директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн запевняє, що створювати ажіотаж у цьому сегменті ринку не варто. Адже 30 днів за умов війни це дуже багато. З початку року всі види палива знаходяться у профіциті, що позначається і на ціні, яка стабільно знижується.

«В Україні залишилося запасів лише на 30 діб. Таку новину вчора рознесли сайти та канали з посиланням на Міненерго. Деякі особливо стресонестійкі особи вже зібралися на заправку. Думаю, їм будуть раді. Поясню і роз’ясню чому. Справа в тому, що запасів не лише на 30 діб, а на цілих 30 діб! З початку року ми перебуваємо у хронічному профіциті всіх паливних марок. Спочатку всі готувалися до 5 лютого – ембарго на російські нафтопродукти у Європі. Потім усі чекали на посівну… Зараз невідомо чого чекають, але пального дуже багато», – написав Куюн.

Також експерт зазначив, що робити запаси ще більше та накачувати паливом нафтобази небезпечно. Адже ворог не спить. Проте вихід є. Трейдери можуть зберігати до 50% запасів палива за кордоном. Є ті, хто вже скористався такою ініціативою та почав створювати перевалочні термінали у Польщі, Литві та інших країнах.

Читайте також:
Економимо паливо: названі автомобілі з найнижчим споживанням пального

«Отже, все добре, пальне є, на заправку з каністрами не поспішаємо, бо ціна ще падатиме. Щодо рецедивного дефіциту через раптові атаки ворога скажу так: в атаки вірю, в дефіцит – ні. Через рік побудовано розгалужену і потужну систему поставок, створено величезний флот бензовозів, укладено контракт та зацементовано маршрути. Зупинити це неможливо», – резюмував Куюн.