X

Затонулий корабель з новими Hyundai і Kia продовжують різати на шматки

Утилизацию судна завершат к июню 2021 года

Ми вже розповідали про те, що восени 2019 року біля порту Брансвік (штат Джорджія, США) зазнало аварії величезне судно MV Golden Ray, на борту якого було 4200 нових автомобілів Hyundai і Kia. Оскільки існував ризик загоряння палива, машини вирішили не витягувати з корабля.

Майже рік вантажне судно лежало на боці біля входу в порт, доки експерти з профільних органів вирішували, що з ним робити. За цей час більшість автомобілів, що були всередині, прийшли в непридатність. Тільки в листопаді 2020-го корабель дозволили розрізати на частини. Однак попередньо витягувати з нього машини заборонили. Роботи розпочались невідкладно, і за лічені тижні судно розпиляли навпіл. Але з часом швидкість робіт значно знизилася.

Вантажне судно — величезне. Воно досягає в довжину майже 200 метрів і має 13 палуб. Однак і процес розрізання триває вже понад п’ять місяців. Експерти розраховували, що всі роботи будуть завершені швидше, але ліквідатори наслідків аварії запевняють, що поставлені терміни занадто оптимістичні. Адже працівники прагнуть зробити все максимально безпечно, а не швидко. Річ у тім, що під час розрізання з машин виливаються технічні рідини, які необхідно збирати, щоб вони не поширилися по Атлантичному океану. До того ж дрібні частини потрапляють у воду, і не завжди їх утримують сітчасті бар’єри.

Читайте також:
Розрізаний корабель із Hyundai і Kia, який пролежав у воді більше року

Усі маніпуляції потребують високої концентрації і додаткового часу. Водночас старшина берегової охорони другого класу Майкл Гаймс запевняє, що роботи закінчать до червня 2021 року, тобто менш ніж за три місяці. Адже в цей час в цьому регіоні починається сезон штормів, і тоді проводити будь-які маніпуляції з затонулим судном не вийде.