X

Зимовий дизель та зимовий бензин: що потрібно в Україні

Низька температура погано впливає на властивості багатьох речовин, і автомобільне пальне – не виняток. Чи стосується це найсучаснішого бензину та дизелю з маркуванням Євро 5?

В першу чергу, звісно, про дизпаливо. Адже безліч вражаючих шоферських історій про дизпаливо, що перетворилося «на кисіль», ми наслухались ще наприкінці минулого століття. В холодні зими невідповідне дизельне пальне може стати справжнім кошмаром для власників дизельних машин.

Чому буває зимове і літнє ДП

Проблема дизпалива у тому, що, на відміну від бензину, у ньому є парафінові вуглеводні. Ті самі, з яких на морозі нижче –5 –10°С починає випадати парафін.

Спочатку це лише помутніння, початок кристалізації парафінів, але ближче до – 15°С звичайний літній «дизель» починає конкретно густішати. Настільки, що порушується якість його розпилювання через форсунки, а фільтри відмовляються пропускати через себе гелеподібну субстанцію. Ще 5 – 8 градусів «вниз» – і те, що було дизпаливом, набуває якостей кисіля і остаточно втрачає можливість рухатися по паливопроводах. Тому головна відмінність зимового дизпалива – у наявності депресорних присадок, які запобігають кристалізації парафінів.

Взагалі тема замерзання солярки настільки болюча и важлива, що деякі мережі АЗК виокремлюють зимове ДТ в окремий бренд. Наприклад, у національній мережі UPG крім зимового EURO Diesel з температурою фільтрування до -22°С є пальне Diesel Арктика – і воно не починає замерзати аж до –37°С.

А якщо зима тепла? Чи не можна обійтися літнім сортом ДП? 

Якісний літній «дизель» цілком успішно може працювати в автомобілі до морозу -8 -10°С. Але під час руху заміською трасою і за такої температури є  ризик замерзання пального в паливопроводах та у фільтрі – через їх обдув морозним повітрям. А крім того, хто дасть гарантію, що після легкого денного морозцю вночі температура не впаде до –15°С?

Як уникнути зупинки дизеля в мороз на трасі 

Головне правило водія-«дизеліста» – заправлятися на шанованих брендових АЗK, де взимку продають гарантовано зимове ДТ. А якщо з якоїсь причини довелося заправитись сумнівним продуктом, разом з ним треба залити в бак препарат-антигель, який запобігатиме парафінізації пального.

 Що робити, якщо пальне в машині вже замерзло

Розчинити чимось згустки парафіну, які вже утворилися в баку та накопичилися у фільтрі, неможливо – їх можна позбутися лише шляхом нагріву. В ідеалі треба поставити машину на кілька годин у теплий бокс, причому тривалість відтаювання буде залежати від температури промерзання та від об’єму пального. Варіант з доливанням у бак порції гарячого пального не допоможе повернути працездатність фільтра – його доведеться підігрівати «персонально» (наприклад, феном). Так само окремо треба гріти паливопроводи, хоча на щастя, вщент вони замерзають нечасто.

Як працює антигель

Антигелями звуть депресорні присадки, які перешкоджають утворенню великих згустків парафіну. Ці препарати бувають двох видів. У препаратах першого типу молекули  вкривають собою мікрокристали парафінів і не дають їм з’єднуватись, виростаючи в розмірах. Другий тип антигелів навпаки, провокує утворення у паливі чисельних кристалів парафіну – їх так багато, що вони не виростають великими. Тобто в обох випадках парафіни таки кристалізуються, але лише у дрібні згустки, які не забивають фільтри. До речі, саме тому в мороз літня солярка з присадками-депресорами мутніє.

Бензин зимовий та літній

На щастя, властивості бензину залежать від температури не настільки принципово, як дизпалива. Хоча є один важливий показник, що прив’язаний до сезону: тиск насиченої пари (ТНП). Оскільки бензин активно випаровується, для літа його роблять менш летючим – щоб поліпшити його екологічність, терміни зберігання та умови роботи паливної системи. Бензин зимового класу випаровується вполовину активніше, зокрема, щоб забезпечити добрі пускові якості двигуна.

Цікаво, що діючі закони України не нормують сезонність автомобільних бензинів. Але рівень ТНП кожної партії бензину визначається і вказується у супровідних документах. Так, у літних бензинів цей показник становить 45 – 80 кПа, а в зимових 60 – 100 кПа (ДСТУ 7687:2015).

Але виходить, що покластися на відповідність класу бензину актуальній порі року можна лише на відповідальних АЗС, які цінують довіру покупців та своє добре ім’я.