X

Зірки продажів: найпопулярніші авто серед українських водіїв

Колись українські водії задовольнялися продуктами радянського автопрому. Зараз автомобіль – це вже давно не розкіш, але й не просто засіб пересування: українці прагнуть демонструвати власний статус та мати високі технологічні можливості в автівках, при цьому сплачуючи за них помірну ціну. Багато у чому попит на автівки також формується станом доріг та інфраструктурою загалом. У цьому матеріалі  розбираємося, які авто завойовували серця (та гаражі) українських водіїв у 2019 році і чому так сталося.

Які авто обирають українські водії  

За підрахунками асоціації «Укравтопром» в минулому 2019 році українці купили понад 88 тисяч нових легкових автомобілів. У порівняні з аналогічним періодом 2018-го загальний обсяг збільшився на 8%. Рекордним в цьому плані став грудень, коли українці придбали понад  9 000 нових легковушок.

У 2019-му в п’ятірку найулюбленіших брендів серед українських водіїв увійшли Renault       (14 603 авто продано), Toyota (12 570), KIA (7 586), Skoda  (6 231) та  Nissan (5 333).

Якщо ж казати детальніше, то українці найчастіше купували KIA Sportage – 6 027 шт., Renault Duster – 5 202 шт., Renault Logan – 4 489 шт.; Toyota RAV-4 – 4 227 шт. та Renault Sandero – 3 246 шт.

Найкращі за версією «Авто року-2020» 

Дані Укравтопрому частково збігаються із результатами Всеукраїнської акції «Авто Року-2020», переможці якої були урочисто оголошені 12 лютого.

Ця акція проходить з 2002 року серед авто, що презентовані у країні протягом 12 місяців. Мета – виявити, які авто українці вважають найбільш якісними, стильними та потужними. До 2009 року переможців визначали представники експертного журі, потім організатори також стали враховувати думку громадськості. Протягом кількох місяців громадське та експертне журі беруть участь у тест-драйвах, знайомляться з технічними можливостями авто-учасників та усіляко визначають, наскільки вони заслуговують на звання кращих.

Акція 2020-го року розпочалася у вересні. За цей час судді протестували 25 автівок та розподілили їх звання за багатьма номінаціями. Так, кращим легковим автомобілем було названо Peugeot 508, а кращим кросовером – Toyota RAV4.

Peugeot 508

Новий елегантний фастбек від французького бренду покорив серця українців плавним дизайном та технічними можливостями. Вперше Peugeot презентував 508-й у 2011 році. Новинка 2019-го має безліч інновацій та допоміжних систем для водіїв. Так, тепер у моделі є функція нічного бачення для обережної їзди у темний час доби та легкого розпізнавання людей чи тварин на дорозі.

Салон i-Cockpit оснащений 10-дюймовим сенсорним екраном, акуратною панеллю приладів, аудіосистемою Focal. У машини панорамний дах, а для зручності водія та пасажирів – крісла з електрорегулюванням та функцією масажу.

Як зазначають в Peugeot, завдяки високоефективним двигунам: бензиновому та двом дизельним, які агрегуються з новою 8-ступінчатою АКПП нового покоління, в автівці вдало комбінуються потужність та помірна кількість CO2   у відпрацьованих газах.

Toyota RAV 4 

Японський бренд презентував модель нового покоління – Toyota RAV 4 Hybryd восени 2018-го. Споживачів вразив дизайн оновленої моделі: він став більш мужнім, отримав чіткіші грані. Крім того, тепер легендарний кросовер став ширшим, завдяки чому вдалося збільшити простір в салоні, а також обсяг багажника – до 580 літрів.

Українські покупці зможуть також обрати двоколірні кузови RAV4. Таких у країні буде чотири варіанти.

Двигун новенького авто працює за циклом Аткінсона. Разом з 4-циліндровим бензиновим двигуном A25A-FXS сімейства Dynamic Force потужність авто створюється електродвигуном 3NM потужністю 120 к.с. Сумарна віддача гібридної силової установки сягає 218 к.с.

Чому навіть кращі ламаються? 

Попри те, що в рейтингу найпопулярніших авто виключно якісні бренди, українці все одно часто стикаються з різноманітними поломками. Найчастіше вони зумовлені погодними умовами та станом доріг, а також неякісними мастильними матеріалами.

І якщо погоду не зміниш, погані дороги далеко не завжди оминеш, то з оливами для двигунів простіше. Технічний спеціаліст компанії «Тотал Україна» Степан Васильєв наголошує, що навіть найдорожчі, найякісніші авто можливо вивести з ладу через неякісні мастила:

«Багато водіїв недооцінюють функції олив у роботі двигуна, тому намагаються заощадити на їх якості. Звісно, така економія врешті-решт виливається багатьма проблемами, часто фатальними. Оливи, окрім свого прямого призначення, виконують ще багато функцій, як-от охолодження гарячих деталей двигуна, захист механічних деталей від зносу і корозії, збереження чистоти двигуна та навіть економія витрат пального. Ми в Total намагаємося донести важливість цього фактору для забезпечення безперебійної роботи авто та тривалого терміну його експлуатації. Адже це прямо впливає на досвід користувачів».

Варто зазначити, що автомобільний ринок України стає все більш та більш різноманітним. Зважаючи на позитивну динаміку за підсумками минулого року можна сподіватися, що у 2020-му кількість якісних авто на українських дорогах збільшиться. Цікаво, які бренди переважатимуть в рейтингу у кінці нинішнього року?