X

Як підготувати автомобіль до зими: основні моменти

Підготовка авто до зими – обов’язкова процедура, яка не залежить від віку і стану вашого транспортного засобу. Кожен досвідчений водій знає, що в холодну пору року ймовірність виникнення проблем у дорозі набагато вища, ніж у теплу. Тому краще підходити до них у всеозброєнні і перестрахуватися від найпоширеніших. Розглянемо, що слід обов’язково зробити напередодні зими.

Правильні шини

Після зниження середньодобової температури до +7 °С необхідно поміняти літні шини на зимові. Однак важливо вибрати не просто підходящий за ціною комплект, а обрати саме ту модель, яка максимально відповідатиме умовам експлуатації автомобіля. Наприклад, багато новачків вважають, що немає нічого кращого для зими, ніж шипована гума. Але якщо ви їздите переважно в межах міста, більше підійдуть нешиповані моделі – вони будуть ефективнішими під час розгону і гальмування, видаватимуть менше шуму, не потребуватимуть від водія змінювати звичний стиль водіння. Шипи хороші для бездоріжжя, засніжених доріг. Вони призначені для хорошого зчеплення з ожеледицею, утрамбованим снігом і боротьби з буксуванням.

В онлайн-магазині Rezina.ua продається зимова гума за найкращими цінами. В асортименті представлено всі популярні бренди від Росави до Bridgestone. Магазин – офіційний дилер Michelin, GoodYear і Tigar. Загалом в асортименті понад 15 000 найменувань покришок для спокійної їзди містом, подолання бездоріжжя і навіть дрифту. Досвідчені консультанти допоможуть обрати відповідну модель під ваші цілі, а покупку можна забрати в одній з 15 точок самовивозу в Києві або замовити швидку доставку в будь-яке місто.

Справна електроніка

Обов’язково проведіть діагностику акумуляторної батареї. Електроніка автомобіля схильна до природного старіння і чутлива до негативних температур. У підсумку вона може розрядитися в невідповідний момент або мляво крутити стартер. До настання зими варто:

  • перевірити рівень і щільність електроліту;
  • ретельно очистити клеми;
  • зарядити акумулятор малим струмом.

У нормальному стані повністю заряджена АКБ має видавати 12,6-12,7 вольт. Якщо цей показник впав до 11,8-12 вольт, необхідно провести діагностику й обслуговування, можливо, навіть знадобиться заміна.

Також бажано перевірити генератор, і обов’язково це зробити, якщо з моменту останнього обслуговування пробіг становить 100 000 км. Особливо зверніть увагу на стан реле-регулятора, тонкознімних щіток, підшипників. Також перепади температури і вологості можуть вплинути на роботу свічок і котушок запалювання, стан високовольтних проводів. Ретельно перевірте систему та замініть пошкоджені компоненти.

Бездоганна видимість

Хороша видимість – основа безпеки. Перевірте склоочисники, можливо, доведеться замінити щітки на нові. Двірники повинні ретельно очищати лобове скло, не залишати мокрих слідів і неочищених зон. Замініть рідину для склоомивача на зимову.

Так як туман, дощ і снігопад – поширена ситуація на дорозі взимку, обов’язково перевірте роботу світлотехніки, відполіруйте розсіювачі, замініть фари на нові, якщо вони погано справляються зі своєю роботою.

Захист ущільнювачів і замків

Мороз після підвищеної вологості може призвести до того, що одного разу вранці ви не зможете відчинити дверцята авто, оскільки гумовий ущільнювач примерз до металевого отвору. Щоб не ламати ручки і не рвати ущільнювач, обробіть гумові окантовки спеціальним силіконовим мастилом. Оновлюйте покриття після кожного миття.

Також слід придбати спеціальний розморожувач для замків і змастити механізм до настання морозів. Це недорогий, але дуже дієвий засіб, який перешкоджає скупченню конденсату і вуличної вологи.

Корисні речі в багажник

Щоб непередбачена ситуація не застала вас зненацька, укомплектуйте свій багажник такими необхідними для зими речами:

  • скребок для скла – краще обрати двосторонній з силіконовою поверхнею для очищення від вологи і пластиковою для льоду;
  • лопата – прекрасно підійде компактна модель з телескопічною ручкою, можна і паркувальне місце розкопати, і дорогу від заметів очистити;
  • теплі рукавички – повсякденних може не знайтися під рукою в найвідповідальніший момент, наприклад, коли відмовить пічка;
  • потужний ліхтар – взимку темніє рано, а автомобіль ламається незалежно від часу доби.

Повна міжсезонна підготовка автомобіля потребує матеріальних вкладень, але вони суттєво менші, ніж усунення наслідків несвоєчасного ТО.