X

Чому для машин-“гібридів” потрібні особливі оливи

Автомобілів з гібридними силовими установками в українському автопарку дедалі більшає. При тому їхніх власників, як і інших автомобілістів, цікавить питання безвідмовності і ресурсу агрегатів. Одна з актуальних тем – які оливи використовувати для двигунів і трансмісій “гібридів”, щоб вони служили довго і не підводили в дорозі.

Двигун внутрішнього згорання (ДВЗ) гібридних автомобілів може бути задіяним у силовій установці за різною схемою. Іноді він напряму приводить колеса, іноді лише забезпечує струмом електромотор та заряджає тягову батарею. Але в будь-якому випадку проголошується, що ДВЗ “гібрида” працює в більш щадних умовах, ніж на звичайній машині.

І доля правди тут є, адже у цьому і є сенс гібридного приводу: задіяти ДВЗ тільки тоді, коли умови для його роботи будуть найсприятливішими. З точки зору економії пального і чистоти вихлопу так воно і виходить – завдяки тому, що бензиновому (дизельному) мотору допомагає електричний, “гібриди” більш економічні та більш екологічні. Але мало хто розуміє, що при цьому ДВЗ та трансмісія таких машин зазнають особливих навантажень. Тож щоб передчасні ремонти не “з’їдали” усі економію не пальному, агрегатам автомобілів з подвійним приводом потрібні відповідні мастильні матеріали.

Чому “гібриду” потрібна особлива моторна олива

Специфіка роботи двигуна на гібридній машині така, що він активується лише періодично. І тому, по-перше, довго прогрівається до робочої температури, а по-друге часто-густо взагалі має середню температуру, нижчу на 20 – 30 градусів за ту, яку прийнято вважати робочою на класичній бензиновій машині. Це викликає підвищене нагароутворення, накопичення в оливі пального і вологи.

Як наслідок – олива старішає раніше строку, втрачаючи частину своїх властивостей. Через що вона гірше захищає двигун і він достроково зношується. Отже, олива для “гібрида” повинна мати відповідну корекцію характеристик для ефективного захисту деталей при зниженій робочій температурі.

Друга важлива особливість роботи ДВЗ на гібридному авто – фактично його постійна робота в режимі “старт-стоп”. Визнаний “непотрібним” в даний момент часу двигун глушиться електронікою, але за кілька хвилин запускається знову. А як відомо, кожен старт, навіть “на гарячу”, є стресом для двигуна. Поки він набере оберти і його оливний насос розкрутиться для створення тиску в оливній магістралі, поки олива надійде по каналах до кожної пари тертя, всі ці пари працюватимуть у “напівсухому” режимі. Тому моторній оливі тут потрібна знижена в’язкість для швидкого прокачування по змащувальних каналах.

Тож зрозуміло, чому автовиробники і професійні мотористи рекомендують власникам “гібридів” використовувати не просто якісні оливи, а лише певні сорти, придатні для умов роботи в гібридних силових установках.

Яку оливу заливати в двигун гібрида

Провідні виробники мастильних матеріалів вказують придатність або рекомендацію до використання певних марок олив для гібридних автомобілів. У добре відомого в Україні бренду Opet такі сорти є в лінійках моторних олив Fulltech і Fullmax.

Fulltech 0W-16

Малов’язка синтетична енергозберігаюча олива призначена насамперед для найсучасніших азіатських та американських бензинових автомобілів. Має специфікацію по найжорсткішій на сьогодні класифікації ILSAC і адаптоване під використання у гібридних автомобілях. Відрізняється покращеною фільтрацією при знижених температурах і низьким вмістом фосфору, що сприяє продовженню служби каталізаторів. Відзначається покращеною економією палива.

 

Fulltech 0W-20

Високотехнологічна синтетична моторна олива, що відповідає вимогам високих експлуатаційних характеристик нових бензинових двигунів, особливо гібридних автомобілів. Зорієнтована в першу чергу на сучасні агрегати японського та корейського виробництва. Спеціальна формула оливи забезпечує чистоту деталей двигуна і його захист від зносу, економію палива. Високий індекс текучості при холодному двигуні забезпечує швидке змащування деталей при кожному запуску, таким чином захищаючи агрегат від зносу. Низька випаровуваність знижує споживання оливи.

Fullmax 0W-20

Моторна олива Fullmax створена під конкретні вимоги автовиробників, в першу чергу європейських. Використовується у тому числі на складальних конвеєрах та авторизованих сервісних станціях, зокрема в гарантійний період. Продукт розроблено для високофорсованих і компактних двигунів, бензинових та дизельних, забезпечує легкий пуск холодного двигуна та високу швидкість подачі і циркуляції мастильного матеріалу. Має великий запас продуктивності присадок, надає довгий захист від зношування деталей, зокрема, протягом тривалих міжсервісних інтервалів.

Зазначимо додаткову зручність продуктів саме марки Opet – її моторні оливи фасуються не лише в каністри ємністю 4 л, а й у пляшки в 1 л. Це дає змогу завжди мати під рукою запас на долив, що актуально для багатьох сучасних двигунів, які через конструктивну особливість мають підвищений оливний апетит.

Олива для коробки передач гібридного авто

Трансмісії гібридних автомобілів завжди автоматичні, і працюють вони певною мірою в особливих умовах, обробляючи високий обертовий момент гібридного приводу, який постійно змінюється за величиною. Відповідно, до трансмісійних олив гібридних автомобілів висуваються підвищені вимоги. В першу чергу вони стосуються захисту деталей від передчасного зношення.

У продуктовій лінійці Opet є кілька трансмісійних олив, рекомендованих для застосовування у гібридних машинах.

ATF CVT

Синтетична рідина для безступеневих коробок передач (CVT). Виготовлена з урахуванням усіх особливостей роботи сучасних варіаторів, використовує в основі спеціальну базову оливу і високотехнологічні легувальні додатки. Забезпечує ефективний захист від зношування при високих навантаженнях, високих і низьких температурах, що сприяє збільшенню терміну служби трансмісії – у тому числі і під час довгих інтервалів заміни.

ATF DX VI

Високопродуктивна малов’язка синтетична рідина для автоматичних трансмісій класичного типу. Виконує вимоги специфікацій провідних виробників коробок-“автоматів”, також підходить для використання у трансмісіях електромобілів та гібридних автомобілів, де це передбачено автовиробником. Ефективно працює при низьких температурах і в екстремальних дорожніх умовах, забезпечуючи захист від зношування. Має високу стійкість до окислення та стійкість до зсуву.

Насамкінець додамо, що коли підбирати мастильні матеріали для гібридних автомобілів в асортименті Opet, можна згадати ще одну додаткову зручність. Оливи цієї марки завдяки розгалуженій системі дистрибуції доступні в усіх регіонах України. Тож придбати їх не становитиме проблеми для будь-якого власника автомобіля-“гібрида”.