X

Opet: як і де виробляють нову для України моторну оливу

Смотрим на новый инновационный завод по производству моторных масел Opet (Опэт)

З літа минулого року в Україні присутній новий бренд моторних олив – турецький Opet. Так вже співпало, що паралельно з виходом на наш ринок компанія провадила будівництво нового заводу, який було здано в експлуатацію в травні 2019-го і до осені повністю запущено в роботу. «Автоцентр» побував на цьому підприємстві і готовий розповісти абсолютно все про те, як там все влаштовано. Але перед цим кілька слів про саму компанію.

Великий шлях Opet

Це для нас Opet дуже молодий бренд, а от у Туреччині його знають давно і добре. Його історія почалася ще в 1966 році, і на сьогодні Opet є великою нафтовою компанією, яка займається продажем палива та інших рідин для авто (втім, не тільки для авто – також компанія тісно співпрацює у сфері авіатранспорту з авіаперевізником TurkishAirlines). Крім того, з початку 2000-х Opet активно займається розвитком транспортної інфраструктури. Наразі компанія є другим за величиною постачальником мастильних матеріалів у Туреччині і володіє понад 1600 станціями АЗС на території країни.

Читайте також:
Новий завод з виробництва мастильних матеріалів OPET в Туреччині введений в експлуатацію

Новий завод Opet

За три роки будівництва Опету вдалося побудувати справді крутий, сучасний виробничий майданчик, в який вклали сумарно 24 млн євро. Метою компанії було створення одного з найтехнологічніших заводів з виробництва мастильних матеріалів у Туреччині, який відповідав би останнім стандартам якості і задовольняв би динамічно мінливі потреби клієнтів. І у неї це вийшло.

Роботи у процесі

Підприємство розміщувалося в портовому місті Аліяа (неподалік Ізміра) на території площею 55 000 квадратних метрів, виробнича потужність заводу в одну зміну становить 60 000 тонн (при цьому зараз він працює у дві зміни). Чимало процесів тут автоматизовано завдяки інноваційному обладнанню – це дає змогу дотримуватися технологій виробництва і розливу, а також значно економити час.

На цьому заводі автоматизовано буквально все: роботи забезпечують повний цикл виробництва оливи – від розливу до упаковки. І навіть складський запас має автоматизоване управління, що, серед іншого, позитивно позначається на пожежній безпеці.

Щоб забезпечити такий рівень автоматизації, під час будівництва заводу було використано цілих 300 км спеціальних кабелів (енергетичних і технологічних), які охоплюють п’ять заводських секцій: адміністративну будівлю, виробничу будівлю, будівлю складу, резервуарний парк і допоміжні споруди.

То як же виробляють оливи Opet?

Виробництво моторної оливи – це завжди складний, багатогранний процес. І у випадку з Opet він тримається на двох основних стовпах – виробничому цеху і лабораторному комплексі.

З лабораторіями тут все серйозно

На заводі є дві лабораторії. Одна відповідає за вхідний контроль якості сировини і продукції, що надходить на завод, а друга – за розробку нових продуктів, дослідження і перевірку прототипів цих самих продуктів.

Лабораторія контролю якості бере участь у житті заводу на 100%. Вона перевіряє сировину ще під час її закупівлі, бере проби на кожному етапі виробництва оливи (до або під час змішування інгредієнтів), перевіряє розлиту у ємності продукцію, а також здійснює контроль терміну придатності всіх продуктів і сировини, що зберігаються на складі підприємства. Щорічно підрозділ контролю якості проводить понад 90 000 аналізів!

На іншу лабораторію також покладено не менш відповідальну місію. Вона розробляє нові продукти відповідно до потреб клієнтів, нових технологій і правил. Крім того, до її сфери входить оновлення і поліпшення поточних продуктів, а також зменшення їх вартості шляхом пошуку альтернативних варіантів сировини.

Усю цю роботу «опетовці» проводять у сучасних лабораторних комплексах площею 500 квадратних метрів, можливості яких дають змогу здійснювати понад 100 методів випробувань.

Читайте також:
Opetне рішення для змішаного автопарку

Будні цехів

По суті виробничий цех являє собою набір невеликих цехів, кожен із яких заточений під той чи інший процес. Спершу сировина, що зберігається в окремих ємностях (40 резервуарах сумарним об’ємом близько 4000 кубічних метрів), трубами надходить у цех блендінгу, тобто змішування (в якому розташовані 26 ємностей змішування об’ємом від 40 до 1 кубічного метра). Перед початком виробництва оператор цеху отримує замовлення з рецептурою приготування оливи. Далі на центральному комп’ютері, що керує процесом змішування, відбувається підготовка процесу виготовлення оливи – налаштування каналів подачі базових олив і присадок, перевірка роботи клапанів, очищення трубопроводів від залишків старих компонентів. Після цього запускаються агрегати, і автоматика згідно з програмою відміряє і подає необхідні порції сировини в блендер, дотримуючись температури і контролюючи тиск під час змішування і додавання кожної присадки.

Нарешті готовий продукт надходить на лінію розливу в цех фасування – тут його заливають в каністри та бочки. Причому здійснюється цей процес не на одній, а цілих шести лініях розливу. Дві з них призначені для наповнення невеликих каністр об’ємом від 1 до 7 л, ще дві – для ємностей від 10 до 20 л, ну і остання пара – для бочок і IBC-контейнерів об’ємом до 1000 л.

Остання частина виробництва – продукцію поміщають на закритий склад для унеможливлення  забруднення оливи під дією зовнішніх чинників у вигляді вологи та пилу. Ресурс складу пристойний: це приміщення площею 5600 квадратних метрів, де розміщуються 9300 палетів для зберігання. Тут оливи зберігаються до етапу відвантаження. За день із заводу вантажівки вивозять близько 130 тонн олив.

На закінчення

Загалом хочеться сказати, що новий завод Opet залишив дуже приємне враження. І це не лестощі: тут справді все круто влаштовано. Крута локація, круте обладнання…. Люди круті! Тут шикарні стандарти виробництва, хороші умови роботи – до кожного співробітника ставляться шанобливо, все спрямовано на те, щоб йому було комфортно працювати. От тільки уявіть: на заводі є затишна кімната відпочинку, яка дуже схожа на домашню вітальню: диван, плазми, ігрова приставка. Побільше б таких заводів…

Читайте також:
OPET - моторные масла из Турции

Як бачите, в нове виробництво в Opet без перебільшення вклали душу, щоб їх оливи були якісними і радували покупця. Отже, якщо ви якраз думали про те, щоб заохотити свого залізного коня новою свіжою «кров’ю», то саме час це зробити. Спробуйте оливу Opet і обов’язково розкажіть про ваші враження у коментарях.

Більше фотографій заводу Opet

Панорама

Лабораторія

Виробництво

Склад і логістика

Кімната відпочинку