X

Бітумні плями: прибрати швиденько

Почти обязательный атрибут летних путешествий – битумные пятна на кузове. Как оперативно убрать битум, пока он не испортил краску?

Відчайдушні спроби шляховиків привести наші напрямки в порядок нерідко означають для нас тріщини на стеклах і бітумні плями на фарбі кузова. Причому в деяких випадках смола така зла, що майже миттєво в’їдається в лак або фарбу і залишає на ній (точніше, в ній) незмивні плями. Тому за видалення бітуму з кузова потрібно братися за можливості одразу після виявлення. Але далеко не у кожного з нас в багажнику їздить флакон з «Очисником бітумних плям». А що може послужити підручним засобом?

Паливо з бака

Свіжий бітум часто вдається змити бензином або соляркою, точніше – змоченим у паливі тампоном з дрантя, паперових серветок тощо. Єдина проблема – дістати з бака хоч трохи бензину чи дизпалива. Можливо, допоможе довга ганчірка або текстильний буксирний трос, який можна занурити у заправну горловину. Також можна під’їхати до АЗС і попросити заправника злити кілька «кубиків» пального, які часто залишаються у шлангу бензоколонки. Цього має вистачити, щоб стерти бітумні плями типових розмірів.

Очисник скла

Цей препарат є з собою у багатьох, і в багатьох випадках він справляється з невеликими краплями або нитками свіжого бітуму. Передусім йдеться про очисники на основі спирту.

Розчинник

Якщо по дорозі замість магазину автохімії попадуться звичайні «Госптовари», там можна знайти той чи інший розчинник відносно м’якого дії – «Вайт-спірит», «Сольвент». Вони не пошкодять заводську фарбу автомобіля, але з бітумом мають розправитися нещадно. Купувати сильніші «номерні» розчинники (типу 647, 649, 650 тощо) не варто – деякі види автомобільного лакофарбового покриття перед ним можуть не встояти. Після застосування розчинників зони їхнього впливу бажано промити водою з миючим засобом.

Маргарин

Так-так, той, який продається в будь-якому гастрономі. Хімічна формула цього продукту часто справляється зі свіжими бітумними слідами. Бітумні плями невеликого формату розчиняються під його впливом, особливо якщо підключити до роботи серветку.

Наостанок важлива порада. Хоч би який із підручних засобів ви застосували, не шкодуйте препарату – не тріть по фарбі або по лаку всуху. Якщо ви перестараєтеся і злегка подряпаєте лакофарбове покриття, по поверненні додому зверніться до професійного полірувальника, який прибере всі сліди вашого завзяття. І не турбуйтеся через це – головне, що своїми своєчасними діями ви не дали бітуму в’їстися у фарбу і залишити на ній незмивні сліди.