X

Що буде якщо налити воду в антифриз

Літо в Україні видалось досить спекотним, тому на систему охолодження автомобіля випадає підвищене навантаження. Тим більше коли автомобіль не новий, радіатор давно не чистився та й герметичність системи охоложення може бути не ідеальна. Тому радимо в таких авто регулярно перевіряти рівень охолоджувальної рідини. І якщо він нижче позначки Minimum то треба терміново виправляти ситуацію. Та що робити коли під рукою немає антифризу?

Чи можна відбутися звичайною водою? 

Справді, воду в ролі охолоджувальної рідини застосовували на зорі автомобілебудування, а в системи охолодження деяких невибагливих двигунів воду продовжували заливати ще дуже довгий час. По-перше, це дешево, по-друге, доступно. Але ще сто років тому інженери зрозуміли, що вода як охолоджувач — засіб неефективний та не всесезонний, і почали працювати над чимось новим. Так з’явилися спеціальні охолоджувальні рідини, названі за свою здатність не замерзати за низьких температур антифризами.

Антифриз — це спеціальна суміш води, етиленгліколю (або пропіленгліколю) і комплексу спеціальних присадок (антикорозійних, антипінних, колірних тощо).

Антифриз:

  • не замерзає за низьких температур.
  • має вищу за воду температуру кипіння
  • змащує “помпу”
  • має антикорозійні властивості і захищає систему охолодження.

А що буде, якщо в систему охолодження залити воду? Миттєвої реакції двигуна на це не відбудеться. Тобто він заведеться, працюватиме і, можливо, навіть зможе проїздити так деякий час. Але в такому разі і система охолодження, і сам силовий агрегат наражаються на ризик.

Вода:

  • почне кипіти вже за 100 градусів, що загрожує розривом патрубків, витоками і поломками розширювального бачка;
  • від контакту з водою почнуть іржавіти металеві деталі системи охолодження, а ще в ній з’явиться характерний наліт від накипу;
  • в мороз вода перетвориться на лід, розшириться та розірве радіатор, і навіть може розколоти блок циліндрів;
  • якщо в системі суміш води та антифризу, то в мороз в ній можуть утворитись кристали льоду. Вони можуть серйозно пошкодити технічну начинку підкапотного простору.

Тому використовувати воду в системі охолодження сучасних двигунів замість антифризу не можна!

Однак у кожному правилі є свої винятки. Є вони і тут. Якщо ви помітили, що рівень ОР серйозно впав, то в такому разі долити воду, щоб доїхати до СТО, можна. Краще дистильовану (продається на АЗС, в будівельних, а іноді і в звичайних супермаркетах), але в екстреній ситуації можна і звичайну. Це в будь-якому разі краще, ніж їхати взагалі з “порожньою” системою охолодження. Ну а після усунення поломки буде правильним промити всю систему і залити ОР відповідно до рекомендацій виробника.