X

Що краще карбон чи кевлар?

Что за материал кевлар, из которого делают детали автомобилей, и чем он отличается от карбона?

Кевлар і карбон — це легкі композитні матеріали, що являють собою застиглу полімерну смолу (епоксидну, поліефірну або ін.), армовану надміцними нитками. Саме в цих нитках й полягає їх основна відмінність.

Більш поширений карбон або вуглепластик посилений вуглецевим волокном. У автомобільній промисловості його використовують як для виготовлення капотів, крил та спойлерів, так і для трубопроводів та декоративних деталей інтер’єрів.

Кевлар — це високоміцне пара-амідне волокно, що застосовується як при виготовленні засобів індивідуального захисту та спецодягу, так і у авіа- та суднобудуванні, космічній та автомобільній промисловості. Вперше кевлар було отримано 1964 року групою Стефані Кволек — американського хіміка та співробітниці фірми DuPont. Технологія його виробництва розроблена у 1965 році. Промислове виготовлення кевралу компанія DuPont освоїла на початку 1970-х. З нього, як правило, формують великі кузовні деталі, у тому числі несучі.

Вироби з карбону та кевлару мають значні переваги перед металевими та пластиковими. Вони легші (щільність 1440-1450 кг/м3 проти 7700-7900 кг/м3 у сталі), міцніші та більш жорсткі, але при цьому приблизно у 20 разів дорожчі, ніж сталеві. Тому карбон та кевлар застосовуються в основному на гоночних болідах та дрібносерійних спортивних автомобілях.