X

Драйверські амбіції – для автоспорту. У повсякденному житті подбайте про безпеку, особливо взимку

Зимняя эксплуатация автомобилей требует повышенного внимания за рулем. Известный гонщик и автожурналист Алексей Мочанов поделился рядом простых рекомендаций для безопасного вождения.

Олексій Мочанов багато років успішно експлуатує шини Nokian Tyres на своїх автомобілях і завжди з інтересом стежить за появою нових моделей.

«Обираючи зимові шини, ви повинні розуміти, де будете їздити. Якщо це велике місто, то можна зупинити свій вибір новій фрикційній Nokian Hakkapeliitta R3. Якщо ви живете за містом або в невеликих населених пунктах, де дороги чистять погано, краще обрати шиповану Hakkapeliitta 9 з унікальною технологією шипування двома типами шипів», – коментує Олексій Мочанов.

Безпечне водіння на зимових дорогах передбачає, що ви не тільки подбали про якісні зимові шини, а й правильно підготували свій автомобіль. Зрозуміло, він має бути абсолютно справним і готовим до поїздок в період холодів.

Перш за все радимо перевірити стан всіх видимих ​​шлангів та з’єднань – на них не повинно бути ознак пошкоджень. Не менш важливо – оцінити роботу акумулятора. У морози батарея повинна бути повністю заряджена, оскільки взимку при запуску двигуна на неї лягає підвищене навантаження. Нарешті, систематично перевіряйте рівень моторної оливи і експлуатаційних рідин.

Спокійний стиль водіння, обрана відповідно до ситуації швидкість, а також запас часу на дорогу збільшують комфорт і безпеку поїздок.

«Під час їзди взимку уникайте різких рухів і намагайтеся гальмувати двигуном. Наприклад, побачивши калюжу, скиньте швидкість і не крутіть різко кермом. А після проїзду калюжі «просушіть» колодки декількома плавними гальмуваннями на прямій. При цьому не забудьте про тих, хто їде за вами», – радить Олексій Мочанов.

Ще одна проблема, з якою доводиться боротися взимку, – так звана Шуга. Це явище схоже на аквапланування, тільки в холодну пору року замість великої кількості води під колесами може виявитися суміш з грязі і мокрого снігу. У будь-якому випадку ця «каша» може викликати втрату зчеплення і зробити автомобіль повністю некерованим. Щоб цього не сталося, намагайтеся не перевищувати рекомендованої швидкості руху, а при появі перших ознак мимовільного ковзання автомобіля, скиньте «газ» і акуратно скоректуйте траєкторію руху.

«Взимку слід знизити звичну швидкість. Не варто демонструвати на звичайних дорогах свої драйверские амбіції – для цього є автоспорт. А в житті задумайтеся про безпеку, особливо взимку. Пам’ятайте, що навіть у найдосконаліших шин є своя межа », – рекомендує Олексій Мочанов.

Разом зі зниженням швидкості намагайтеся збільшити дистанцію до попереду авто, відкриваючи собі додатковий простір для маневрів.

Регулярно перевіряйте глибину протектора і правильність встановленого тиску, зокрема, запасного колеса. Тиск у зимових шинах варто підняти на 0,2 бар (20 кПа) вище, ніж це робиться на літніх шинах. Базові рекомендовані значення знайти нескладно – виробник зазвичай вказує ці цифри в інструкції, на кришці паливного бака або на боковині двері. А приблизно через 200 км шляху після заміни шин не забудьте підтягти болти/гайки кріплення колісних дисків.

Що стосується ступеня зношування протектора, то для зимових шин мінімальна глибина малюнка дорівнює 4 мм. Для того, щоб оцінити висоту протектора, наприклад, на шинах Nokian, є зручний індикатор зношування DSI. Слід пам’ятати, що шини ведучих коліс зношуються швидше. Щоб забезпечити рівномірне спрацьовування і, тим самим, збільшити ресурс шин, бажано колеса з різних осей міняти місцями кожні 8000 км пробігу.

«Шини мають забезпечувати свою головну функцію – надійне зчеплення на дорозі з будь-яким покриттям, і неважливо, це звичайна дорога чи гоночна траса. Щоб працювати «по-максимуму», вони повинна мати необхідну висоту протектора. Є, звичайно, ще водії, які викочують шини до стану «сліки». Але це нерозумно і небезпечно!»- коментує Олексій.

Протягом усієї своєї історії компанія Nokian Tyres працює заради того, щоб водіння взимку було більш безпечним і комфортним. Кожна нова шина від Nokian Tyres обов’язково отримує інноваційні рішення, що підвищують рівень безпек шини.

Більш детальну інформацію про компанію Nokian Tyres і шини Nokian ви знайдете на сайті, а також читайте наші новини на корпоративних сторінках Facebook та Instagram.

Довідка про компанію:

Nokian Tyres – найпівнічніший у світі виробник шин і одна з найбільш екологічно відповідальних компаній галузі. Розробляючи високоякісні, безпечні й екологічні шини для легкових автомобілів, вантажівок і спеціальної важкої техніки, ми даруємо водіям почуття спокою і впевненості за кермом. Ми зарекомендували себе як виробник інноваційних зимових шин.

До групи Nokian Tyres також входить мережа шинних центрів Vianor, яка спеціалізується на сервісному обслуговуванні автомобілів і сервісі шин. У 2017 році чистий обсяг продажів компанії становив близько 1,6 млрд євро. У Nokian Tyres зайнято 4600 співробітників. Акції компанії котируються на фондовій біржі Nasdaq в Гельсінкі.

ТОВ «Нокіан Шина» є офіційним представництвом концерну Nokian Tyres plc. Підприємство зареєстроване в Україні в 2006 році, а операційну діяльність компанія почала в 2007 році. Того ж року був відкритий перший в Україні шинний центр Vianor.