X

Скільки можна випити, перш ніж сісти за кермо — експеримент

Максимально допустима норма вмісту алкоголю у крові у водіїв — 0,2 проміле. А скільки це у склянках, келихах, «оборотах» та грамах? З’ясувати це допомогли шість наших співробітників. Для чистоти експерименту ми запросили трьох чоловіків та трьох жінок різної ваги — чоловіків вагою 71, 83 та 88 кг, жінок — 50, 60 та 65 кг. Їм довелося «тестувати» такі популярні напої, як пиво, вино, горілка, коньяк та шампанське.

Як відомо, ступінь сп’яніння залежить не тільки від ваги та статі, а ще й від фізичного стану, особливостей організму, раси та спожитої їжі. Отримані нами дані — усереднені й у кожному конкретному випадку можуть відрізнятися. Вимірювання проводили за допомогою німецького алкотестера Drager, який взяла на озброєння українська поліція.

Потроху

Перед початком експерименту всі учасники пройшли перевірку на алкотестері, щоб переконатися у їхній тверезості. Починали з пива, до того ж з маленької пляшки об’ємом 0,33 л. Заміряли одразу після випитого. Результат виявився вражаючим: алкотестер видав від 0,25 до 1 проміле! Справа в тому, що концентровані пари алкоголю знаходяться в ротовій порожнині 2–5 хвилин після останнього ковтка спиртного. Тому прилад показав рівень алкоголю у роті, а не в крові. З подібним явищем ми вже стикалися, коли тестували квас та безалкогольне пиво. Але реальні результати можна отримати лише через деякий час.

То ж наступний замір ми проводили через 30 хвилин, коли алкоголь вже потрапив у кров. Доза пива 0,33 л для чоловіків виявилася дрібницею — від 0,03 до 0,10 проміле, а ось для двох худорлявих жінок це була межа — 0,20 та 0,24 проміле. При цьому у жінки з максимальною серед піддослідних співробітниць вагою 65 кг, алкотестер показав лише 0,13 проміле.

Після пляшки пива обємом 0,5 л рівень алкоголю у крові чоловіків досяг максимально дозволених 0,2 проміле. Тоді як жінкам півлітрова пляшка пива все-таки буде забороненою: показник учасниці вагою 65 кг — 0,24 проміле.

Навіть після вживання «некараної» дози спиртного у 0,2 проміле сідати за кермо категорично забороняється. Це можна робити лише після повного протверезіння.

Закуска градус краде

Для чистоти експерименту кожен вид алкоголю тестувався в окремий день. На другий день перевіряли коньяк. Почали з 30 грамів напою. Замір через пів години видав вельми несподівані дані — у двох чоловіків показники склали 0,11 та 0,13 проміле, а у найміцнішого за комплекцією — 0,00 проміле! Як виявилося, перед початком експерименту він пообідав. Тоді як два інші учасники пили на голодний шлунок. Двом худорлявим жінкам цих 30 грамів виявилося достатньо: тестер показав 0,20 та 0,19 проміле відповідно. У крові третьої рівень алкоголю склав — 0,10 проміле. Втім, після ще 20 грамів прилад показав 0,31 проміле. Показники чоловіків після 50 грамів коньяку — від 0,13 до 0,19 проміле.

Всі наступні тести ми проводили за тієюж схемою — починаючи з невеликих доз та збільшуючи їх до отримання необхідного результату. Більшість вимірів здійснювалося на голодний шлунок, як кажуть, у найскладніших «бойових» умовах. Хоча потім перевірили рівень сп’яніння після обіду. Справді, результати підтвердилися — закуска таки краде градус. У діаграму ми внесли результати вимірювання, проведених на голодний шлунок. У ній наведено усереднені дані щодо кожного з протестованих нами спиртних напоїв.

За кермом – ні-ні!

Отже, наш експеримент підтвердив існуючі теоретичні основи залежності ступеня сп’яніння від ваги людини, її статі, їди та фізичного стану. Але найголовніший результат тесту — майже всі випробувані одноголосно заявили: та доза спиртного, яка дорівнює показнику 0,2 проміле, була для них відчутною й через пів години після вживання алкоголю. Тому, випивши навіть таку дозу, за кермо сідати не можна.

Як п’яніють люди

При вживанні спиртного алкоголь потрапляє до організму через слизові оболонки шлунково-кишкового тракту. У шлунку всмоктується близько 20% від загальної кількості випитого, а решта — через стінки тонкого кишечника. При порожньому шлунку резорбція (фаза всмоктування алкоголю) закінчується за 30-60 хвилин, а при повному — приблизно вдвічі довше. Саме цим і пояснюється те, що людина, яка вживає спиртне не закушуючи, п’яніє набагато швидше.

Науково встановлено, що на жінок алкоголь діє швидше, ніж на чоловіків, а протверезіння у представниць прекрасної статі відбувається повільніше. Це поясняються тим, що жіночому організмі менше ферменту алкогольдегідрогенази, що відповідає за розщеплення етилового спирту, ніж у чоловічому. Тому й концентрація алкоголю у крові вища.

Вага людини — ще один важливий фактор, від якого залежить ступінь сп’яніння. Справа в тому, что кількість крові у організмі напряму залежить від маси тіла — 60-80 мл на 1 кг ваги. Таким чином, чим важча людина, тим більше крові. Відповідно, при однаковій дозі випитого спиртного відсоток алкоголю, що міститься в крові у людей із різною вагою, відрізнятиметься.

Ступінь сп’яніння залежить також від раси — у вихідців із Азії алкогольдегідрогенази дуже мало. Тому вони швидко п’яніють навіть від невеликої кількості спиртного. А от у європейців цього ферменту набагато більше, то ж у порівнянні з азіатами вони можуть випити значно більше.