X

Створено нове колесо – “всеспрямоване” (+ВІДЕО)

В Канаде создали колесо, которое позволит автомобилю парковаться боком, разворачиваться на месте и многое другое.

Канадський винахідник Вільям Ліддард (William Liddiard) запропонував свою ідею часткового вирішення проблеми парковок у великих містах світу. Він розробив новий тип автомобільного колеса, яке дає змогу автомобілю рухатися в будь-якому напрямку, зокрема боком. Причому як пересувається цей автомобіль і які можливості він має, вже було продемонстровано на реальному автомобілі.

Автомобіль винахідника Toyota Echo на нових колесах може здійснювати не лише паралельну парковку, а й розвернутися «на місці, тобто навколо вертикальної осі автомобіля, або під’їхати під кутом до бордюру або стінки.

Колесо Вільяма Ліддарда дає змогу переміщатися в різні сторони і навіть на місці.

Колесо Вільяма Лиддарда дає змогу переміщатися в різні сторони і навіть на місці.

За словами творця цього колеса Вільяма: “Це перший автомобіль на «всеспрямованих колесах», які можна встановити на будь-яку машину. Для цих коліс не потрібно розробляти новий автомобіль!”

Вільям не озвучує подробиць про технологію, що лежить в основі створення його всеспрямованого колеса. Відомо лише те, що воно може «передавати» крутильний момент до 32500 ньютонів-метрів. Це величезне значення, яке дасть можливість використовувати це колесо практично на будь-якій колісній техніці.

Конструкція всеспрямованого колеса William Liddiard

І що цікаво, це не єдине ноу-хау канадського винахідника. Він також створив колесо з невеликими колесами, які розташувалися уздовж окружності диска і дають змогу «ковзати» на машині боком. Схожа конструкція колеса була винайдена майже сторіччя тому і використовувалася в невеликих автономних роботах, але їх ніколи не адаптували під використання на масових автомобілях.

Ліддард визнає, що його ноу-хау ще потребує доопрацювань, однак він свою розробку запатентував у багатьох країнах, тому проект реалізації його ідеї в масових автомобілях може бути реалізовано доволі швидко.

Наразі винахідник незвичайного колеса шукає компанію, яка розгляне питання ліцензування технології і укладе з ним партнерські стосунки, щоб вивести цей виріб на ринок.

Колесо William Liddiard можна встановити на більшість автомобілів

На Женевському автосалоні “всеспрямоване” колесо презентувала компанія Goodyear.

“Всеспрямоване” колесо Goodyear Eagle 360