X

В Україні школярка отримала 500 000 грн за важливий для автомобілів винахід

Украинская школьница разработала специальное устройство, которое автоматически включает климат-контроль внутри закрытого автомобиля

Уперше в Україні школярка отримала державний грант у півмільйона гривень на власний винахід. Учениця Малої академії наук Анастасія Кононенко стала наймолодшою переможницею конкурсу підтримки винаходів від ДІФКУ – Державного фонду підтримки винаходів Мінекономрозвитку.

Розробка школярки – спеціальний пристрій, який автоматично вмикає клімат-контроль всередині зачиненого автомобіля. Пристрій має рятувати передусім дітей і тварин, яких залишили всередині авто.

Основа приладу – датчики температури, руху, звуку і мікроконтролер. Коли датчик температури спрацьовує, то подає сигнал мікроконтролеру, автоматично заводить двигун і вмикає клімат-контроль у салоні автомобіля. Винахідниця мріє, щоб її розробкою користувалися не просто охочі – важливо, щоб цей прилад встановлювали в авто самі компанії-виробники.

Отриманий грант юна винахідниця може витратити на розробку бізнес-моделі, підготовку презентаційних матеріалів, лабораторне тестування винаходу і підготовку патенту.

Крім того, грант від держави допоможе дівчині доопрацювати проект і взяти участь у другому етапі конкурсу. Він передбачає створення юридичної особи і залучення до 2 млн грн від Оператора Фонду підтримки винаходів.

За даними неурядової організації Forget Me NotВ США, за період з 1998 до 2012 року у розпечених машинах загинуло 532 дитини. Найбільше таких смертельних випадків у спекотних країнах – Італії, Іспанії, Ізраїлі. У сонячну погоду температура в машині зростає зі швидкістю понад градус за хвилину.

Via: ДІФКУ

Читайте також:
У Чернігові відтворили унікальний пожежний автомобіль