X

В Україні повернули акцизи на пальне – як це позначиться на вартості

Верховна Рада підтримала законопроект №7668-д. Він передбачає повернення акцизу на паливо, яке було скасовано у березні поточного року. «За» проголосувало 255 народних депутатів.

Документ підтримали загалом без внесення правок. Це було передбачувано, оскільки в бюджеті на 2023 цей податок міститься. Відповідно до положень закону акцизний податок залежатиме від виду палива. Для бензину, дизеля та біопалива від 100 євро за 1000 л, а для газу – 52 євро за 1000 л. ПДВ залишається на рівні 7%.

При цьому на період дії військового стану в Україні передбачено пільги для палива на потреби Міністерства оборони. Так, для військових акциз становитиме 0 євро за 1000 літрів. Відмічається, що на повернення акцизів варто чекати вже з кінця вересня.

Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн зазначив, що повернення акцизів на пальне навряд чи спричинить стрибок вартості бензину та дизеля. Свої слова він обґрунтував тим, що світові ціни останнім часом сильно просіли. Тож акциз перекриє це зниження. А ось експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев вважає, що пальне подорожчає, додавши щонайменше 5 грн за літр. Хто з них правий – покаже час.

Читайте також:
На IVECO EuroCargo в Україні побудували цікавий автопаливозаправник