X

Які вживані автівки купували найкраще в березні?

Украинцы все сильнее любят подержанные Форды

В рейтингу популярності відбулась зміна у трійці лідерів серед брендів. Звичайно ж, як і раніше, українці в захваті від вживаних Volkswagen та цінують співвідношення ціни та якості Renault, що були у вжитку. Їх позиції в рейтингу сталі і втілюють боротьбу імпорту американських та європейських авто.

Позиції Volkswagen посилюють потоки Passat, Golf та Jetta із США. Натомість драйвери успіху Renault це Megane та Scenic з Європи. В лавах Renault поки що не такі великі обсяги, але відчутний тренд зростання кількості імпортованих кросоверів Kadjar та Koleos. Приріст цих моделей в порівнянні з минулим роком складає 472 та 139%, хоча в кількісному вимірі це 63 та 55 авто, відповідно.

Ще одним трендом можна назвати збільшення популярності авто з Кореї. Це помітно за стабільним зростанням популярності Hyundai та Kia. Сильніше за все посилила позиції модель Sonata. Цих седанів завезли цього березня майже вчетверо більше ніж тогоріч (859 авто). Практично подвоїлись обсяги імпорту вживаних Santa Fe. А ось Elantra купували втроє частіше.

Схожа ситуація і в Kia. Тут теж швидкими темпами набирає обертів популярність седану K5 (ми її краще знаємо як Optima). Як і Hyundai Sonata їх основна маса – це привезені з Кореї 2,0-літрові автомобілі з заводським ГБО. Але в рейтингу популярності седан все ж не може сперечатись з кросовером Sorento. А ось його везуть як із Європи (в основному старші версії 2010-2014 років), так і з США. Саме Sorento залишається найпопулярнішим серед вживаних Kia.

Та головною подією можна назвати те, що в трійку брендів-лідерів увірвався Ford. Він спромігся посунути загальну улюбленицю Skoda, авторитет якої на ринку б/у завжди поза сумнівами. Відповідь на питання «як?» дуже проста – заокеанські битки-биточки. Focus, Fusion, Escape, навіть седани Fiesta. Всі ці моделі активно нарощують об’єми продажів на ринку вживаних авто. І якщо в структурі імпорту Focus ще є відчутна частина «європейских» авто (здебільшого це дизельні універсали 2008-2010 років), то решта моделей, навіть Fiesta, базують свій успіх саме на американських поставках.

Якщо говорити про ринок вживаних авто взагалі, то за березень було імпортовано 35 916 авто. Найбільше ввезено авто 2014-2017 років випуску. На їх долю припадає 35% загального об`єму поставок. 60% авто, що завезли в Україну, мають кузов універсал. Така «любов до практичності» пояснюється тим, що кросовери та SUV це теж універсали. Якщо говорити про тип двигуна, то відчутно зростає часта авто з гібридними силовими установками. Самі поміркуйте. Бензинові авто це 56% від загальної кількості, 30% – дизельні. 10% припадає на гібриди, ще по 2 відсотки авто з газом та електромобілі.

За кольорами вподобання ринку досить консервативні. 39% припадають на сірий та сріблястий колір, ще 23% на чорний, 15 на білий та 12 відсотків на синій. Лише 11% складає частка авто решти кольорів.