X

Коли з’явився перший гібридний автомобіль

На нещодавньому засіданні “Історичного Автоклубу”, присвяченому історії електромобілів, прозвучала інформація і про перші машини з так званою електричною трансмісією. Такі автомобілі, як відомо, рухаються за наступною схемою: двигун внутрішнього згоряння обертає генератор, а той живить тягові електромотори.

Коли ж було створено перші автомобілі такого типу? Їхня поява пов’язана з ім’ям всесвітньо відомого сьогодні конструктора Фердинанда Порше, тоді винахідника-початківця. Його запросив на роботу австрійський підприємець Яків Лонер. Той починав із виробництва кінних возів, а потім вирішив долучитися до виробництва автомобілів.

Ще в 1910 році на Всесвітній виставці в Парижі викликав фурор автомобіль фірми Lohner, розроблений за участю тоді молодого Фердинанда Порше. Машина була удостоєна Золотої медалі. Новацією були електричні двигуни, вставлені безпосередньо в передні колеса – сьогодні така конструкція має назву “мотор-колесо”.

А наступного року з’явився ще один принципово новий автомобіль – Lohner-Porsche Mixte. У цієї машини електромотори в колесах живилися не від акумуляторних батарей, як від генератора.

Останній приводив у дію 4-циліндровий чотиритактний двигун внутрішнього згоряння, виготовлений на заводі Daimler у передмісті Відні – Нойштадті. Цей двигун мав робочий об’єм 5507 см куб. та розвивав 28 л. с. при 800 об/хв. Він розганяв машини до 80 км/год.

Цікаво, що інтерес до цієї машини виявив інтерес сам імператор Австро-Угорщини Франц Йосип. На рідкісному фото, датованому 1902 роком, він сидить у цій машині поряд з Фердинандом Порше, який знаходиться за кермом.

1905 року черговий гібридний автомобіль Lohner-Porsche був відзначений австрійською Премією мистецтв. А невдовзі після цього успіху Фердинанду Порше довірили посаду технічного директора фірми Austro-Daimler, і він співпрацював із нею майже 20 років.

А щодо оригінальної схеми трансмісії, запропонованої Фердинандом Порше, то вона знайшла застосування на автомобілях різних типів і використовується аж до наших днів. Подібні автомобілі сьогодні називають гібридними.

Читайте також:
Перший український електромобіль було виготовлено ще 88 років тому